top of page

Slurpen mag...Soba-noedels met tofu en kimchi

Zeno

Eens om de volle maan moet ik even weg van de winkel en uit het dorp om mij onder te dompelen in de drukte van een stad. De werkzaamheden en de drukte van de winkel vergeten met het gekrioel van een mensenmassa. Rust en orde gaan zoeken in de chaos. Juna onze jongste dochter staat dan als eerste paraat om mee te gaan. Nooit heeft ze haar sokken, schoenen en jas zo snel aan. Vastberaden en klaar voor een avontuur laat ze dan toch terloops nog even vallen dat ze zin heeft in noedels. Een vaste gewoonte ondertussen. In ons vorig verhaal 'Met gember, blauwe bessen en zieke kindjes op onze schapenpels' schreef Sofie al dat we graag Oosters eten. Er gaat niets boven een heerlijk zalig dampende kom hete bouillon met soba-noedels, groenten en diverse lekkernijen erbij zoals tofu of kimchi.

Zeno en Juna op de trein

Glutamaat preparaat niet je maat.


In Oosterse gerechten zit er eigenlijk zo goed als altijd een smaakversterker MSG in. In het lang mononatriumglutamaat. De route op 'E621' is best omstreden, het wordt veilig geacht maar er is wel een maximale dosis aan toegekend. Het kan dus onderweg wel wat flinke ongemakken brengen indien je er veel van eet. Het zit van nature bijvoorbeeld in oude kaas, paddenstoelen en zeewier. Het is de typische umami smaak en zorgt ervoor dat je blijft eten.


Nu slagen we gelukkig al eens een volle maan of drie over en maken we die noedels lekker zelf. Net omdat omstreden en soms overmatig gebruik van MSG te vermijden. De noedelbar hoort gewoon bij onze stadsavonturen. Een gezellige vader - dochter traditie die mooie herinneringen zal oproepen. Even al die westerse tafel etiquette vergeten en slurpen maar...

Noedels, ik kan het op elk moment van de dag eten en het liefst met extra pit of 'kimchi on the side'. Volgend recept lijkt me dus erg geschikt!


Soba-noedels met gebakken tofu en kimchi voor twee personen


  • Soba-noedels (boekweit) - 200 gram

  • Water - 150 ml

  • Tamari - 75 ml

  • Rijstazijn - 50 ml

  • Vegan vissaus - 20 ml

  • Mirin - 20 ml

  • Groentebouillon - 1 theelepel (ik gebruik deze van Morga)

  • Tofu, de stevige variant - 100 gram

  • Ei - 1 stuk

  • Panko of paneermeel (panko is licht van kleur, krokanter en luchtiger)

  • Wakame, gedroogd - 2 gedroogde stengels

  • Pak choy - 1 kleine soort

  • Eryngii of koningsoesterzwam - 2stuks

  • Sesamolie - scheutje naar smaak

  • Neutrale olie of sesamolie voor de wok

  • Sesamzaad - 20 gram

  • Kimchi - naar smaak

  • Lente-ui - 2 stengels

  • Komkommer - 1/2µµ

  • Zout - naar smaak


  1. Kook de noedels en spoel ze onder koud water af, zodat ze niet plakken.

  2. Week de wakame in water en laat uitlekken.

  3. Snijd de groenten:

    • Snijd de paksoi in twee of drie stukken.

    • Snijd de koningsoesterzwammen in dikke reepjes.

    • Snijd de lente-ui en komkommer in diagonale dunne reepjes.

  4. Verwarm je wok of pan met wat sesamolie en gaar de groenten beetgaar.

  5. Snijd het zeewier zeer fijn en zet apart.

  6. Rooster het sesamzaad en meng het met de komkommer, lente-ui en wakame.

  7. Voeg smaakmakers toe aan het mengsel van komkommer, lente-ui en wakame: een scheutje rijstazijn, zout en sesamolie.

  8. Snijd de tofu in blokjes, kruid ze met zout, en haal ze door het ei en panko.

  9. Bak de tofu tot deze goudbruin is.

  10. Bereid de bouillon: Breng de groentebouillon aan de kook, laat een beetje afkoelen, en voeg tamari, rijstazijn, vegan vissaus en mirin toe. Roer goed door.

  11. Meng alles in een diepe kom:

    • Voeg de noedels toe.

    • Voeg de paksoi, eryngii, kimchi, blokjes tofu, en het komkommer-lente-ui-sesamzaadmengsel toe.

  12. Giet de bouillon over het gerecht en serveer.

Eet smakelijk!



Soba-noedels met gebakken tofu en kimchi


Comments


De Graanhalm

Berkendreef 3,

2920 Kalmthout

Bel ons

+32 485/ 18 45 52

Volg ons

  • Instagram
bottom of page