Broodhaantjes bakken voor Palmpasen: een feestelijke traditie!
- Sofie
- 3 apr
- 2 minuten om te lezen
De lente hangt in de lucht, de zon begint wat warmer te schijnen en je hebt zin om iets gezelligs te doen!? Palmpasen is zo’n moment waarop we samen kunnen genieten van een mooie traditie: broodhaantjes bakken!
Deze schattige haantjes, geprikt op een stok versierd met kleurrijke linten, horen bij de Palmpasen-optocht. Een feestelijk symbool van nieuw leven, vruchtbaarheid en lentevreugde!
Je kunt ze heel gemakkelijk zelf bakken.


Kleine handjes die deeg kneden, de haantjes, of kippen, eieren,... :-) vormen, en daarna het huis dat zich vult met de geur van versgebakken brood… Dat is zo genieten!
Het recept:
Wat heb je nodig?
500 g speltbloem
1 zakje droge gist (of half blokje verse gist)
2,5 dl lauwwarme (plantaardige)melk
50 g boter of kokosolie
1 tl zout
Snuifje rietsuiker
Zo maak je ze:
Los de gist op in de lauwwarme melk en laat even staan.
Meng de speltbloem met het zout en de suiker en voeg gesmolten boter toe.
Giet het gistmengsel erbij en kneed tot een soepel deeg. Laat een uurtje rijzen onder een vochtige keukenhanddoek.
Vorm daarna haantjes: maak een soort van rolletje voor het lijfje, de kop en de staart. Geef een Knip voor het kammetje in de kop met een schaar, ook voor het bekje doe je een knipje, alsook voor de vleugel en eventueel voor de pluimen in de staart.
Laat de haantjes nog 20 minuten rijzen,
Bak ze in 30 minuten op 180°C goudbruin, of iets langer of korter afhankelijk van de dikte en vorm...

Prik je haantje bovenop een mooie tak en rijg er rozijntjes en abrikozen aan. Een vleugje kleur met crêpepapierenlinten en versierde uitgeblazen eieren. Voor ons voelt dit als Een traditie om te koesteren
Bak jij dit jaar ook mee?

Comments