top of page

Daar is de lente en...Daslook!

Zeno

Hé daar! Wanneer begint bij jou de lente? Bij ons is het al lente als we de eerste blaadjes van de daslook zien! Dat is een plant, familie van de ajuin en look die elk jaar terugkomt, supersterk dus. En dan? Dan wachten we vol ongeduld op het moment dat we 'm kunnen oogsten. Soms groeit die daslook als een speer, overal tegelijk! En raad eens? Dan is het tijd voor... pesto en daslookboter! Jammie!


Daslook in al z'n glorie
Daslook in volle glorie

Natuurlijk kun je die vers geplukte daslook ook in soep of salade doen. Vooral de jonge blaadjes zijn heerlijk in een salade. En als je een beetje té enthousiast bent geweest met oogsten, geen probleem! Je kunt daslook gewoon invriezen, dan heb je er het hele jaar plezier van.

Wist je dat daslook graag groeit op plekken met veel kalk in de grond? Helaas zijn dat soort plekjes zeldzaam aan het worden, daarom staat daslook op de rode lijst. Dus wildpluk is een beetje een no no. Maar goed nieuws: je kunt daslook ook gewoon in je eigen tuin planten! Koop wat knolletjes of plantjes en ga je gang. Dan kun je lekker 'wildplukken' in je eigen achtertuin. Let wel op: de blaadjes van daslook lijken een beetje op die van het giftige maar oh zo mooie meiklokje (wees gerust deze schiet wel echt véél later uit de grond). Twijfel je toch? Wrijf dan even over het blad. Daslook ruikt dan direct naar knoflook, dat is het verschil!

En alsof dat nog niet genoeg is, daslook is ook nog eens supergezond! Het helpt bij je spijsvertering en zorgt ervoor dat je minder last hebt van een opgeblazen gevoel. Ook helpt het om je darmen weer in orde te brengen na bijvoorbeeld een antibioticakuur. Dit kun je het beste doen met een tinctuur of een oxymel (dat is een drankje van honing en azijn).


Voor de daslookpesto:

Ingrediënten:

  • 2 handjes verse daslookblaadjes

  • 50 gram pijnboompitten

  • Edelgistvlokken naar smaak

  • 125 ml olijfolie

  • Zout en peper naar smaak

  • Koriander om af te werken


Instructies:

  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.

  2. Doe de daslookblaadjes en geroosterde pijnboompitten in een keukenmachine of blender.

  3. Mix tot een grove pasta.

  4. Voeg de edelgist toe en mix kort.

  5. Voeg geleidelijk de olijfolie toe terwijl de machine draait, tot je een gladde pesto hebt.

  6. Breng op smaak met zout en peper.

  7. Deze pesto hebben we afgewerkt met wat koriander.


Tips:

  • Als je geen pijnboompitten hebt, kun je ook walnoten of cashewnoten gebruiken.

  • Voor een pittigere pesto kun je een beetje chilipeper toevoegen.

  • Heerlijk op pasta, brood of als dip voor groenten.

  • Geen vegan? Gebruik eens geitenkaas.


Eet smakelijk!


Daslookpesto

Comments


De Graanhalm

Berkendreef 3,

2920 Kalmthout

Bel ons

+32 485/ 18 45 52

Volg ons

  • Instagram
bottom of page